Satışı Yapılacak Ürünün Belirlenmesi
E-ticaret sitesi açmak için en önemli odak noktalarından bir tanesi satılacak ürünün seçimidir. Ürün seçimi için trend olan ürünler gerek yurtdışı gerekse yurtiçindeki pazarlar incelenerek iyi bir analiz ile tespit edilmelidir. Bu ürün insanlar tarafından yoğun talep edilebilecek ve bireylerin ihtiyaç duyacağı ürünler olmalıdır. Diğer taraftan yurtiçinde henüz bilinmeyen ancak yurtdışında iyi bir yükseliş trendi yakalamış olan ürünler yüksek potansiyelli ürünler olarak görülmektedir. Ancak bunun için iyi bir dış ticaret bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Pazarlama Stratejisinin Belirlenmesi
Pazarlama stratejisinin belirlenmesi e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken temel adımlardan biridir. İyi bir strateji için rakiplerin analizinin yapılması, müşteri kitlesinin araştırılması, reklam faaliyetleri ve sektör hakkında yeterli bilgiye sahip olunması gerekmektedir. E-ticaret sektörüne tam bir hâkimiyet sahibi olunmaması durumunda mutlaka SEO desteği veren profesyonel bir ajanstan yardım alınması tavsiye edilmektedir. Bu konuların yanında B2B, B2C ve C2C e-ticaret modellerinden hangisinin sanal mağaza kurulumu için uygun olduğuna kararı verilmelidir.
• B2B; işletmeden işletmeye olarak tanımlanan B2B modeli üretici tarafından ürünün bir işletmeye satılmasıdır. Toplu satış yapılması sebebiyle birim fiyatta miktar üzerinden indirimler yapılarak alıcıların talep miktarını yükseltmesi amaçlanmaktadır. Toptancılar için uygun bir e-ticaret iş modelidir.
• B2C; bu işletme modeli işletmeden tüketiciye olarak tanımlanmaktadır. Perakende olarak tanımlanabilecek bu model daha çok giyim, elektronik eşya gibi ürünler üzerine e-ticaret sitesi açmak isteyenler için oldukça uygundur. Bu iş modeline ülkemizde Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti gibi e-ticaret pazaryerleri örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu iş modelinde ürün görselleri, ürün bilgisi ve ürün yorumları gibi bir kısım sunumlar tüketiciye yapılarak internet sitesi üzerinden perakende satış yapılmaktadır.
• C2C; tüketiciden tüketiciye olarak tanımlanan bu iş modeli en iyi örnek ikinci el ürün satan internet pazarlarıdır. Diğer modellere nazaran yeni olan bu sistemde site sahibi bir aracı olarak hareket ederek satıştan belli bir oranda komisyon almaktadır.
İş modeli kararı verildikten sonra ürünün tedariki ve ürün ağının kurulması, vergi mükellefi olmak için gerekli faaliyetlerin başlatılması ve çevrimiçi bir e-ticaret sitesi açmak için girişim başlatılması gerekmektedir.
Tedarikçilerin Bulunması Ve Anlaşma Yapılması
Satışa sunulacak ürününün tedarikçileri ile anlaşma sağlanarak ilk etapta gelecek siparişleri karşılamak için belli miktarda stok ürüne ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca bu stok ürünlerin elde tutulacağı depo gibi yerlerin düşünmesi de gerekmektedir. Diğer taraftan kısa bir zamanda satışa başlayarak kar almayı amaçlayanlar tarafından stoksuz olarak ürün satışına imkân tanıyan dropshipping olarak adlandırılan bir modelde bulunmaktadır. Bu modelde tedarikçiler ile anlaşma sağlanarak stok ihtiyacı olmadan e-ticaret sitesi üzerinden alınan sipariş direk olarak tedarikçiye yönlendirilmektedir. Bu sayede stok bulundurma, depo alanı gibi birçok maliyetten kaçınılabilmektedir.
E-ticaret Sitesi İsminin Belirlenmesi
E-ticaret sitesi açmak için satışı yapılacak ürünün kararı, stratejinin belirlenmesi ve tedarikçilerle anlaşılmasından sonra sıra akıllarda kalabilecek bir mağaza isminin belirlenmesine gelmektedir. Ürün ve sektör odaklı olarak düşünülmesi gereken bu isim benzersiz olmalıdır. Özellikle mağazanın internet arama motorlarında en üstlerde listelenmesini sağlayan SEO ile tam bir uyum içerisinde olması için isim seçiminde dikkatli olunmalıdır. Kullanılan mağaza ismi kullanıcıların internette arama yaparken sıkça kullandığı kelimeleri ihtiva etmelidir.
Çoklu Ödeme Seçenekleri Sağlamak
Mağazada satışı yapılan ürünlerin ödemelerinin kolaylıkla ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için oldukça önemlidir. Müşteriler çoklu ve yüksek güvenlikli ödeme seçeneklerinin olduğu sanal mağazaları daha fazla tercih etmektedir. Bu sebeple bir e-ticaret sitesinde kredi kartı ile ödeme, havale/EFT imkânı, dijital ödeme, kapıda ödeme gibi çoklu ödeme sistemlerinin bulunması müşteriler için önemli bir seçim kriteridir. Ödeme hizmeti veren sağlayıcılar farklı ödeme sistemlerine farklı işlemler uygulamaktadır. Site faaliyete başlamadan önce tüm bu işlemlerin doğrulanması gerekmektedir. Ayrıca bir e-ticaret sitesinde ödeme alabilmek için gerekli yasal izinlerin site açılışı öncesinde tamamlanması bir aksaklık ile karşılaşılmaması için önem arz etmektedir.
E-Ticaret Platformunun Seçilmesi
E-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin hangi e-ticaret platformunu kullanacağını belirlemesi gerekmektedir. Temelde iki adet önemli seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki girişimcinin kendi e-ticaret sitesini açması diğeri internet pazaryerlerinin kullanmasıdır. Yeni girişimciler çoğunlukla satışını yaptıkları ürünün potansiyelini kendi e-ticaret sitelerinde gördükten sonra satışlarını arttırmak maksadıyla diğer platformlarda da ürünlerini pazarlamaktadırlar. Satış kanalı veya platform seçiminin İyi bir analiz ile irdelenerek yapılması ilerleyen zamanlarda karlılığın arttırılması ve mağazanın aksaksız olarak işletilmesi için önem arz etmektedir. Bunlar arasında önemli olanlar; satış kanalının ticari olarak işletmeye sunduğu imkânlar, mobil telefonlar ile tam uyum içerisinde çalışabilme ve ücretlendirme paketleridir.
Markanın Öne Çıkartılmasını Sağlamak
E-ticaret sitesi açmak oldukça kolay ancak idame ettirilmesi de bir o kadar çaba isteyen bir iştir. Ürün satışının devamlı yükselen bir trende sahip olabilmesi için markalaşmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun içinde mağazaya özgü onun özelliklerini tam olarak yansıtan bir logonun oluşturulması olmazsa olmazlardandır. Oluşturulan logonun müşterilere sevk edilen ürün ambalajlarından gönderilen faturaya kadar her alanda ön plana çıkarılması sağlanmalıdır. Markanın tüm sosyal medya içerisinde görünürlüğünü arttırmak için e-ticaret sitesi ile sosyal ağlar arasında mutlaka köprüler kurulmalıdır. Etkili bir markalaşma stratejisi ile müşterilerde olumlu bir güven duygusu oluşturulmaktadır.
Satış Odaklı Sade Tasarımlı Bir Site Kurun
Klasik mağazalar daha çok müşteriyi kendilerine çekmek için vitrinlerini sezonlara göre güncellemekte ve düzenlemektedirler. E-ticaret sitesinin vitrini ise web sayfalarıdır. Kullanıcılar, aradıklarını rahat bulabildikleri, kullanım kolaylığı olan sade siteleri daha çok tercih etmektedirler. Bir e-ticaret sitesinde bulunması gereken temel özelliklerin kurulacak olan yeni e-ticaret sitesinde mutlaka bulunması gerekmektedir. Bu özellikler genel olarak; alışveriş sepeti, arama menüsü, ödeme seçenekleri, sipariş takibi, kolay iade seçeneği, iletişim bilgilerine kolay erişim, anlık mesajlaşma ve soru cevap özellikleridir. E-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin karmaşık olmayan ve burada sayılan özellikleri taşıyan bir web mağazası kurmaları ürünlerini kısa zaman içerisinde müşterileri ile buluşturmasını sağlamaktadır.
Pazarlama Kampanyaları Düzenlemek
Sosyal ağları kullanarak düzenlenen satış kampanyaları gerek ürünlerin reklamını yapmak gerekse satış hacmini arttırmak için oldukça faydalıdır. Sosyal ağlarda düzenlenebilen çekilişler, ücretli veya ücretsiz olarak verilen internet reklamları önemli derecede ürün satışını arttırmaktadır. Dijital pazarlama, internet reklamcılığı gibi alanlarda uzman bir ekipten bu alanda istifade edilmesi daha geniş kitlelere ürünün ve mağazanın tanıtımı açısından faydalı olmaktadır.