Sık Yapılan Dijital Pazarlama Hataları
Pazarlama ve Dijital Pazarlama Nedir?
Pazarlama nedir? Dijital pazarlama nedir? Sık yapılan dijital pazarlama hataları nelerdir? Soruları, sosyal medya kullanıcıları ve özellikle bu mecralardan pazara kazanan kişi ve kurumsal firmaları yakından ilgilendirmektedir. Çünkü dijital pazarlama stratejisinin önemini fark eden kullanıcılar bu konuda yapabilecekleri iyileştirmeleri önemsemektedirler. Sizler de dijital pazarlamanın önemli olduğunu fark etmişseniz ve bu konuda yeterli bilgi ve deneyiminizin olmadığını düşünüyorsanız, sektöründe öncü firmamız Bursa Reklam Ajansı Markanorm iletişime geçebilirsiniz. Tüm bilgi ve birikimimizle yanınızda olmaktan onur duyarız.Sık Yapılan Dijital Pazarlama Hataları
Pazarlama ve Dijital Pazarlama Nedir?
Pazarlama nedir? Dijital pazarlama nedir? Sık yapılan dijital pazarlama hataları nelerdir? Soruları, sosyal medya kullanıcıları ve özellikle bu mecralardan pazara kazanan kişi ve kurumsal firmaları yakından ilgilendirmektedir. Çünkü dijital pazarlama stratejisinin önemini fark eden kullanıcılar bu konuda yapabilecekleri iyileştirmeleri önemsemektedirler. Sizler de dijital pazarlamanın önemli olduğunu fark etmişseniz ve bu konuda yeterli bilgi ve deneyiminizin olmadığını düşünüyorsanız, sektöründe öncü firmamız Bursa Reklam Ajansı Markanorm iletişime geçebilirsiniz. Tüm bilgi ve birikimimizle yanınızda olmaktan onur duyarız.Şimdi sırayla yazımızın konu başlıklarını açalım. Pazarlama nedir? sorusunun cevabına gelecek olursak; pazarlama, bir malın veya bir hizmetin satış miktarını arttırmak adına yapılan pazar araştırması, hedef kitle (müşteri) analizi, yeni ürün geliştirme, reklam, dağıtım, satış ve rakiplerin analizlerinin yapıldığı sürecin bütünüdür. İnternet pazarlamacılığı, SEO (arama motoru optimizasyonu), influencer marketing, satış ortaklığı, sosyal medya (blog) pazarlamacılığı, yeniden ve viral pazarlama, pazarlama türlerini oluşturmaktadır.
Dijital pazarlama, internetin ulaşabildiği her yerde satış ve reklam stratejilerini konumlandırmaktır diyebiliriz. 1950'li yıllarda hayatımıza girip günümüzdeki halini 1989 yılında alan internet ve mobilin gelişmesi dijital pazarlamayı doğurmuştur. Dijital pazarlamanın terim olarak da ortaya çıkışı 90'lı yıllara dayanmaktadır. Bunun sonrasında, insanlar geleneksel pazarlamadan uzaklaşıp dijital pazarlamaya yakınlaşmışlardır.
Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?
Hemen hemen her şeyin farklı alternatifleri olan internet ortamında dijital pazarlama yapabilmeniz için de çok fazla seçeneğe sahipsiniz. Yazımızın başında bahsettiğimiz sık yapılan dijital pazarlama hataları öncesinde dijital pazarlama türlerinden kısaca bahsedelim.- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): En kısa tanımıyla, internetten öğrenmek istediğiniz herhangi bir şeyi arama motoruna yazdığınızda ilk sıralarda çıkmasını sağlayan sistemdir.
- İçerik Pazarlaması: Arama motoru optimizasyonu (SEO) başarılı olabilmesi için gerekli olan içerik pazarlaması, potansiyel hedef kitlenin ilgisini çekmek, müşteri sadakati yaratmak için değerli, güncel ve özgün içerik üreterek onları satışa yönlendirmek için yapılan dijital pazarlama çeşididir.
- E-posta Pazarlaması: Marka veya işletmelerin ürün tanıtımı, kutlama vb. mesajlarını gönderirken e-posta yolunu tercih etmesine e-posta pazarlamasıdır.
- Satış Ortaklığı: Marka ve işletmelerin internet üzerinde en çok satış yaptığı yollardan biri olan satış ortaklığı, adından da anlaşılacağı üzere bir kişinin ortak adı altında başka bir marka veya şirketin ürün ve hizmetlerinin satışına katkı sağlayarak komisyon alması durumudur.
- Influencer Marketing: Influence, İngilizce bir kelime olmakla birlikte Türkçe 'ye etkilemek olarak geçmiştir. Kimilerinin dilimize etkileyici pazarlama olarak çevirdiği influencer marketing, ınfluencer olarak anılan büyük takipçi kitlesine sahip hesapların, sizin marka veya hizmetinizi bir hikaye oluşturup takipçilerinin satın alma fikirlerini etkileyen bir pazarlama stratejisidir. Son yılların düşük maliyetli olduğundan dolayı en popüler ve tercih edilen pazarlama çeşididir.
- Remarketing (yeniden pazarlama): Google daha önce yapmış olduğunuz site ziyaretleriniz kayıt eder ve sizin daha sonra yaptığınız başka site ziyaretlerinize de aynı reklamları verir. Bu pazarlama çeşidine remarketing (yeniden pazarlama) denir.
- Görüntülü Reklamlar: Web sitelerinde iki yanda bulunun reklam alanlarına banner denir. Dijital platformların bu banner alanlarında kullanıcı karşısına isteği dışında servis edilen reklam, satış ve pazarlama yapmak için dizayn edilen kampanyaların tümüdür. Bu tanıtım şekliyle marka veya hizmetinizi tanıtabilir, pazarlayabilir ve satabilirsiniz.
- Viral Pazarlama: En basit tabiriyle ağızdan ağıza yapılan reklam çeşididir. Viral kelimesi anlamı olarak virüsten gelmektedir. Sosyal medyada son dönemde sık sık gündeme gelip popüler olan viral olmak deyimi de virüs gibi yayılmak, kısa sürede büyük kullanıcı kitlelerine ulaşmak anlamına gelmektedir. Kısa sürede marka veya hizmetin büyük hedef kitlelerine ulaşıp satış, tanıtım, pazarlama vb. amaçla kullanıcıların ağızdan ağıza iletmesini sağlayarak yapılmak istenen pazarlama çeşididir.
Sık Yapılan Dijital Pazarlama Hataları
Dilerseniz şimdi de sık yapılan dijital pazarlama hataları neler diye bir bakalım.- Hedef kitleyi tanımamak, yanlış kitle odağı: Marka ve işletmelerin pazarlama stratejilerini belirlerken ilk analiz edeceği konu hedef kitledir. Bu hedef kitle; ne yer ne içer ne ister, yaşı kaç, mesleği nedir gibi bir çok açıdan analiz edilerek kime ne satmalıyız sorusunun cevabını vermiş oluruz. Bu analiz o kadar önemli ki aksi halde yaptığımız, müslüman mahallesinde salyangoz saymaya benzer. Yani satış yapamazsınız. Markanızın başarısının ilk adımı müşterinizi tanımaktan geçer.
- Sosyal medya platformları: Dijital pazarlamada sosyal medya hesaplarında pasif kalmak, etkileşimin ve paylaşımın olmaması nerdeyse ölümcül bir hata. Tüm dünyada bu kadar yoğun kullanılan bir mecrayı es geçemezsiniz.
- Sahte takipçi satın almak: Takipçi sayısının çok olması çok para kazandıracağı yanılgısı, dijital pazarlamada bilinen en büyük yanlıştır, Az olsun ama öz olsun yeter ki gerçek olsun. Sosyal medya platformları sahte takipçiyi hemen fark eder. Önemli olan gerçek hesapların yaratmış olduğu etkileşimdir. Kısacası paranızı boşa harcamayın, kaliteli ve özgün içerik üretip kendi kitlenizi oluşturmaya bakın.
- Dijital pazarlama yöntemlerine yeterince önem vermemek: Yukarıda bahsettiğimiz dijital pazarlama çeşitlerinin tümü üzerine plan, program, yatırım ve analiz yaparak bunu markanızın gelişimi için kullanmalısınız. Dijital pazarlama demek, tüm dijital pazarlama türlerini harmanlayarak marka stratejisi haline getirmek demektir.
- Mevcut müşterileri kaybetme riskini göz ardı etmek: Mevcut müşteriyi çantada keklik sanıp sadece yeni takipçi derdine düşüp sadece onlar üzerine kampanya vs. yapmak da dijital pazarlamada en sık karşılaşılan hatalar. Yeni takipçi stratejilerine yatırım yaparken mevcut müşterilerinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
- Kampanya analizlerini takip etmemek: Kampanya yapıp sadece satışa yönelmeniz, işi %50 yanlış yaptığınız anlamına gelir. Tabi ki satış çok önemli ama dijital pazarlama stratejileri sayesinde kampanya verilerini analiz ederseniz aldığınız sonuçlar en az satış rakamları kadar önem arz etmektedir. Belki de veriler hedef kitlenizin ya da kampanya yaptığınız ürün veya hizmetinizin yanlış olduğunu gösterecek. Bu da kampanyanızın zarar ettiği anlamına gelir.
- Sosyal medya hesaplarınızı yönetecek bir sosyal medya fenomeniyle anlaşmak:
- E-posta pazarlamacılığını abartmak: Çoğu insan e-posta mesajlarını okumadan silmektedir. Buna rağmen siz ısrarla ve daha yoğun bir şekilde e-posta yollamaya devem ederseniz itici hale gelirsiniz. Bilgilendirme, tanıtım, promosyon ya da her ne olursa olsun göndereceğiniz e-posta yoğunluğunu abartmayın. Aksi takdirde potansiyel müşterinizin gözünde imajınızı sarsmış olursunuz.
- Rakipleri ve pazarı yeterince analiz etmemek: Ortak pazarda var olan rakip analizi yapmamak da sık yapılan dijital pazarlama hataları arasındadır. Aynı amaç doğrultusunda hareket ettiğiniz rakip firmaları takibiniz aynı zamanda size eksiklerinizi ve almanız gereken önlemlerinizi de gösterir. Hedef kitle analizi kadar önemlidir, geri kalmanızı önler.
- Mobil cihaz bağlantılı hesap olmanın gereğini göz ardı etmek: Nihai tüketiciye ulaşmak konusunda akıllı cihazların etkisi malum. Markanızın satış ve pazarlamasını yaptığınız dijital alanlar tablet, telefon gibi akıllı cihazlarla uyumlandırılmalıdır.
- Kampanya hedeflerinin doğru belirlememek:
- Robotik mesajlarla iletişim kurmak: Tüketici, kişisel olmayan sıradan grup mesajı olduğunu gördüğü hiçbir mesajı istemez. Tek tek müşteriye özel mesajlar gönderemiyorsanız hiç göndermemeniz en iyisidir.
- Özgün olmayan içerikler üretmek: Tüketici gözünde imaj zedelediği gibi güvenini de kayıp edersiniz.