Yurtdışı vize başvurusu seyahat etmek isteyenlerin araştırdığı bir konudur. Vize, bir ülkeye girmek ya da çıkmak için yetkili makamlardan izin almak için oluşturulan hukuki izindir. Diğer bir deyişle pasaportla o ülkeye girebilmeniz için alınan izindir. Pasaportu veren ülkenin otoritesini tanıma ve o ülkeye girmek için gerekli belgelerde sorun olmadığı anlamaya yarayan resmi izindir. Bu yazıda uzun dönemli vizenin nasıl alınacağı, vize randevu ve başvuru noktalarını ele alacağız. Bunun gibi bilgilendirici blog yazıları için Bursa reklam ajansı blog yazılarını takip edebilirsiniz.
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Farklı amaçlarla seyahat planı yapan kişilerin alması gereken vize çeşitleri de farklılık göstermektedir. Vize çeşitleri aşağıdaki gibidir:1.Turist Vizesi: Birkaç hafta ya da birkaç aylık süreyle kısa süreli alınan vize çeşididir. Tatil ve arkadaş, akraba vb. ziyaret için alınmaktadır.
2.Transit Vize: Bir ülkeye giderken farklı bir ülkeden geçmek gerektiğinde alınan kısa süreli vize türüdür. Birkaç saat ya da birkaç gün için alınır.
3.Eğitim Vizesi: Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurduğu uzun süreli vize türüdür.
4.Çalışma Vizesi: Yurtdışında çalışacak olan kişilerin başvurduğu vize türüdür.
5.Kapıda Vize: Seyahat edilen bazı ülkelerin sunduğu hizmettir. Havaalanında, sınır kapısında ya da limanda vize başvurusu yapılabilir.
6. Erasmus Vizesi: Erasmus programı kapsamında öğrencilere ve personellere sunulan vize imkanıdır.
7.Schengen Vizesi: Avrupa Birliği 26 ülkenin kapsadığı alana yapılan ziyaretler için alınan vizedir. 90 günlük kısa süreli ziyaretlerde kullanılır.
Nasıl Uzun Dönem Vize Alınır?
Uzun vize almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken belirli noktalar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.- Çok sık seyahat ettiğiniz bir ülke olmalıdır.
- Schengen vizesi aldığınız ülkeye seyahat ederek başlayın.
- Size uzun dönemli vize veren ülkeleri araştırın ve buralardan vize almaya çalışın.
- Kısa süre sonra bu ülkeye yine gideceğinizi garanti edin.
- Banka hesabınızda yeterli miktarda para bulunmasına özen gösterin.
- Sağlık sigortanızı uzun süreli yaptırın.
Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Vize randevusu alma yolları gidilecek ülkeye göre değişiklik gösterse de genel olarak randevu alma yolları şu şekildedir:- Vize randevusunu gideceğiniz ülkenin konsolosluk ya da başkonsolosluk bölümlerinden, sınır kapısından ya da havalimanlarında bulunan gişelerden alabilirsiniz.
- Bu tür işlemler için uğraşmak istemiyorsanız vize almak için aracı kurumları tercih edebilirsiniz.
- Gideceğiniz ülkenin resmi kurumunun çağrı merkezini arayıp randevu alma imkanınız da mevcuttur.
- E-vize sistemiyle de randevu işlemlerini kolaylıkla halledebilirsiniz.
- Vize randevusu aldıktan sonra resmi kuruma gerekli belgeleri posta da online yöntemlerle iletip sonucu bekleyebilirsiniz.
Vize Başvuru Noktaları Nelerdir?
Başvuru formu, pasaport, ikametgah belgesi, banka hesap dökümü, uçak ve konaklama rezervasyonları gibi gerekli belgeleri temin ettikten sonra vize başvurusu yapacağınız noktalar çeşitlilik göstermektedir. Vize başvurunuzu seyahat etmeyi planladığınız ülkenin dış temsilciliklerine yapmalısınız. Bu dış birimler başkonsolosluk ve konsolosluklardır. Bunlara ek olarak fahri konsoloslukların da vize başvurularını kabul ettiği durumlar görülebilmektedir. Gideceğiniz ülkenin büyükelçilik ve konsolosluk sayfalarını inceleyerek vize başvuru noktalarını öğrenebilirsiniz. Gideceğiniz ülkeye göre kurallar değişiklik gösterse de her ülkenin resmi kurumları büyükelçilikler ve konsolosluklardır. Ayrıca vize işlemlerini halleden profesyonel firmalardan da destek almanız mümkündür.Bu tür bilgilendirici yazılar hakkında daha fazla bilgi ve konu hakkında profesyonel yardım için “Bursa reklam ajansı” Markanorm’u arayabilirsiniz.