Dijital Baskı Nedir?
Küreselleşme ve teknolojinin gelişimi ile birlikte toplumda dijitallik ön plana çıkmıştır. Çalışmalarımız, resimlerimiz, arkadaşlık ilişkilerimiz ve akla gelen her durum dijital ortamlara aktarılmıştır. Şu an da toplumumuz hem bilginin ağırlık kazandığı hem de dijitalleşen bir çağda yaşamaktadır. Her ülkede gittikçe artan teknoloji dijitalleşme oranları artmaktadır. Bunlara ek olarak artık insanlar yazıdan çok görsel medyaya ilgi vermeye başlamış ve daha dikkat çekici olduklarını ifade etmişlerdir. Bu doğrultuda firmalar görsel olarak var olmanın önemini keşfetmişler ve pazarlama alanlarında kullanmaya başlamışlardır. Dijital ortama aktarımların başlanması ile işlerimizde bu alana kaymıştır. Dijital baskı da bunlardan biridir ve gittikçe önemi artan bir sektör haline gelmiştir. Peki nedir dijital baskı?Markaların tanıtılmasına katkı sağlar. Böylece bilinirlik artar. Örneğin Fabrika tanıtım filmi için etkili özgün bir billboard hazırlayıp şehrin tüm yerlerine asmak o film markasının bilinirliği artırır. Aynı zamanda da filme karşı merak uyandırıp para kazanılmasını sağlar.
Tasarım esnekliği ile özgün çalışmaların yapılıp basılmasını sağlayarak farklılık yaratır.
Aynı anda birden fazla basım yapma imkânı verir.
Ürünlerinizin kaliteli gözükmesini sağlar.
Dijital ortamdan veri sağlandığı için değişiklik yapılma olanakları vardır.
Dezavantajına baktığımızda ise maliyet konusu gelmektedir. Maliyet olarak ofset baskıya göre fiyatları pahalıdır.
Dijital Baskı Ekipmanları
Günümüzde artan teknoloji ile birlikte her alanda çalışmalar hız kazanmıştır. Dijital baskıda zaman içinde büyüyp gelişerek kendine alanda yer edinmeyi başarmıştır. Baskılarda dijitale aktarılarak çeşitli ,özgün ,kaliteleri ürünleri meydana getirmektedir. Bunun için kullanılma malzemeler ise farklılıklar sergilemektedir. Bursa reklam ajansı dijital baskılar yaparak farklı malzemeleri kullanabilir. Dijital baskının çok çeşitli ekipmanları ve çeşitli türleri vardır. Bu türler farklı kullanımlara göre şekillenmektedir.Dijital baskı makineleri, dijital baskı boyaları, dijital kullanım malzemeleri vardır. Yapılacak işe ve basılacak eşyaya göre baskılarda kullanılan malzemeler değişmektedir.
1.Bilgisayar:
Öncelikle baskıya başlamadan önce bilgisayara ihtiyacımız vardır. Bilgisayar ortamına aktarılan verilerden yararlanarak özgün tasarımlar yapar veya hazır şablonları kullanabilir. Ölçeklendirmeler, düzenler, renkler bilgisayar aracılığı ile oluşturulur. Bilgisayarımızın dijital baskı makinemize uyum sağlayan yazılımların kurulması gerekmektedir. Ürün fotoğraf çekimi bilgisayarla tasarlanabilir.
2.Dijıtal Baskı Makinesi
Baskı yapabilmek için kaliteli, sağlam bir makine şarttır. Çeşitli dijital baskılarda kullanılan makineler vardır. Baskı yapmayı sağlayan ürünü ortaya çıkaran cihazdır. Dijital baskı makinesi türleri vardır. Peki bu dijital baskı makinesi türleri nelerdir? Hangi amaçlarla kullanılırlar?
Mürekkep püskürtmeli dijital baskı makinesi: Renkli metinleri ve görselleri bastırmak için kullanılır. Bir yazıcı olarak dijital ortamdaki belgeler makine aracı ile kağıta veya benzer bir malzemeye aktarılarak çıkartılır. Sıklıkla tercih edilen makine türüdür.
Lazer dijital baskı makinesi: Geleneksel baskıdan farkı şekilde gerçekleşir. Lazer kullanılarak oluşturacağımız görüntü yeniden üretilir. Mürekkepli dijital baskı makinesine göre dezavantajlı biraz daha maliyetli olmasından kaynaklanmaktadır.
Boya süblimasyonu dijital baskı makinesi: plastik ve sentetik üzerine baskı yapma olanağı ile ekstra özelliğe sahiptir.
Geniş Format baskı yapan makineler ve küçük format baskı yapan makinelerde bulunur. Bu makinelerin özelliği kullanılacak boyuta göre şekil almaktadır. Mimari planlar, büyük afişler, duvar resimleri hazırlamak için kullanımca makineye baktığımızda karşımıza geniş formatlı dijital baskı makinesi çıkar. Az miktarda resim, görsel bulunan zamandan ve ücretten tasarruf etmek isteyenler içinse mevcut olan baskı türü küçük formatlı dijital baskı makineleridir.
3. Dijital Baskı Mürekkepleri
Dijital baskının gerçeklemesi baskı kafaları ile olur. Baskı kafalarını içinde mürekkep koymak için hazneler mevcuttur. İç mekân baskılarda su bazlı, dış mekân solvent esaslı mürekkepler kullanılmaktadır. Dayanıklı mürekkepler kullanmak kalitenin şekillenip güzel bir ürün ortaya çıkmasını sağlar. Mürekkep bittikçe hazneye boya aktarılıp işlemler devam eder. Dijital baskı makinesinde kullanılan boyanın özelliği renkler tam vermeli ve bozulmadan aktarılmalıdır.
4.Dijital Baskı Materyalleri
Kullanılan ürüne göre çeşitlilik arz etmektedir. Folyo,vinil, Mesh branda, one way vision, cast folyo, kam vaks bu ürünlerdir. Bursa reklam ajansı sizlere seçimde yardımcı olabilir. Kolay işlenen ,işlemlere dayanıklı ve esnek bir kullanım alanı sergileyerek baskı çeşitliliği artırır.
Folyo: sert zeminlere yapıştırılabilinen arkası yapışkanlı bir malzeme türüdür. Folyonun farklı modelleri bulunmaktadır. Şeffaf folyolar, normal folyolor ve cast folyolar olarak mevcuttur. Stickerlarda kullanılabilirler. Bunun dışında cephelerde, araç kaplamalarda, bina camlarında kullanılırlar. Örneğin cast folyolar araçlar için kullanılır.
Vinil: Daha çok afiş yapımında kullanılan bir baskı çeşitlidir. Bu baskı çeşidi montajlanabilir ve brandalarda da sıklıkla kullanılır. İki farklı çeşidi mevcuttur. Fabrika tanıtım filmi için uygundur. İstenilen renkte ve desende hazırlanma olanağını artırır.
Meşk branda: bu baskı türü delikli bir brandadır. Hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Bina cephelerindeki tanıtımlarda sıklıkla kullanılır. Büyük alanlarda ve ebatlarda kullanıma uygun olmakla birlikte dayanılılıkları güçlü olan bir baskı malzemesi olarak karşımıza çıkar.
One Way Vision: bu baskı trüde hava alan bir özelliğe sahiptir. Delikli bir folyo çeşididir. Bina camlarında kullanılıp binanın dışlarını görebiliriz. Işık geçirgenlik özelliği bulunmaktadır. Bu sayede reklamlarınızın ışıkla etkisizleşmesinin önüne geçer. Görüntü kirliliği yaratmaması açısından avantaja sahiptir.
Cast folyo: Cast folyo türü araba camlarında sıklıkla kullanılır. Elastik ve esnek olması bakımından tercih edilir.
Kam Waks: Bu folyo türü daha çok iç mekânda kullanılan kumaş alaşımlı bir ürün olarak karşımıza çıkar.
Termal mum ise baskıyı kâğıda aktarmak için kullanılabilir.
Bunlar dışında ise kumaşlar, deriler, akrilik levhalar, mukavva, karton ,etiket, cam, ahşap, kanvas, kompozit paneller gibi birçok dijital baskıda kullanılan baskı malzemeleri bulunmaktadır. Bursa Reklam Ajansı baskı türleri ile dijital baskınızı kaliteli şekilde yapabilir.
5 Dijital Baskıda Kullanılan Yardımcı Malzemeler
Birçok ürün ve malzeme dijital baskıda kullanılabilir.
Dijital Baskı Ünitesi Anti-Statik Temizleme Bezleri: Dijital baskı makinesinde mürekkeplerin oluşturduğu tortuları temizlemek için kullanılır. Anti septik özellikli olması ile cihaza zarar vermez. Cihazın bozulmadan temizlenmesine olanak verir. Bu anti statik bezler makine üzerinde toz ,kir ,tüy gibi kalıntılar bırakmaz. Bu sayede temizlenen makinemizin ömrü uzar ve performansı korunmuş olur.
Dijital Baskı Ünitesi Temizleme Sıvısı: Ürüne zarar vermeden temizlenmesini sağlayan sıvı bir ürün olarak karşımıza çıkar.
Dijital baskı ve dijital baskı malzemeleri konusunda Bursa Reklam Ajansı ihtiyaçlarına sizlere özgü şekilde cevap veren bir firmadır. Sizlerle etkili bir şekilde iletişime geçerek gerekli olan her türlü ekipmanı sizlere temin edip hizmetlerini sunar.